Când cătuşele nu mai încătuşează, ci dau putere...

Când cătuşele nu mai încătuşează, ci dau putere...

Alegerile locale din 5 iunie au dovedit, din punctul meu de vedere, apetitul românilor pentru scandaluri, circ ieftin pe bani mulţi, empatizând cu cei asupra cărora planează suspiciuni de corupţie sau, mai grav, cărora li s-a dovedit vinovăţia. Nu pot să spun decât că românii au devenit cu bună ştiinţă complici la bătaia de joc a politicienilor corupţi.

Pare că există un soi de autoflagelare, că multor români le place să fie furaţi şi umiliţi, că se mulţumesc cu lucruri mărunte, scăpând din vedere că doar marile proiecte, aplicate cu seriozitate, salvează ţara, nu faptul că sădim panseluţe, punem băncuţe, schimbăm fileul pe terenuri de sport sau mai tăiem doi copaci, ca să parcăm legal încă trei maşini.

Mă adresez aici şi celor care au ales să stea departe de procesul de votare. Nu lehamite au dovedit, aşa cum vor să afişeze, pe ideea „toţi sunt la fel”, ci nepăsarea. Toţi cei care nu au mers la vot au lăsat întreaga responsabilitate pe umerii celor care, conştiincioşi din fire, au vrut totuşi să-şi aleagă nişte lideri, de regulă pe cei care corespundeau cu nevoile lor mărunte, imediate.

Era o vreme când un cap ras era de multe ori ascuns de o căciulă. Era o dovadă că şi infractorilor care au trecut prin puşcării le rămâneau totuşi bunul simţ şi ruşinea, conştienţi fiind că au făcut o greşeală, pe care ar fi dorit să o ascundă în vreun fel de ochii lumii. Ei aveau o şansă de reabilitate morală.

Acum am ajuns în situaţia să privim cătuşele ca pe bijuterii cu puteri magice. Din păcate, aşa şi este. Cătuşele nu mai încătuşează, ci dau putere… Amară este şi gluma cu „beciul domnesc”, etichetă dată mai nou Arestului, după ce i-a fost trecut pragul, în toate colţurile ţării, de delincvenţi de cel mai înalt rang. Mi-e frică de ce va urma, de valorile pe care le insuflăm următoarelor generaţii.

Poate greşesc, sunt şi eu un muritor de rând, dar aş vrea ca nişte minţi luminate să-mi explice, pe înţelesul meu, cum a fost posibil aşa ceva.

Iată lista candidaţilor defilaţi în cătuse de DNA şi puşi sub acuzare, dar care au reuşit să câştige alegerile locale. Vorbim de persoane reprezentative în societatea românească. Ele pot influenţa generaţiile viitoare. Nici nu sunt sigură dacă lista este completă…

Cătălin Cherecheş (ales primar în Baia Mare cu 70% din voturi) – arestat preventiv pentru luare de mită

George Scripcaru (ales primar în Braşov cu 52%) – reţinut de DNA şi apoi trimis în judecată pentru abuz în serviciu, instigare la tentativă de abuz în serviciu şi luare de mită.

Liviu Cocoş (ales primar în Predeal) – condamnat pentru abuz în serviciu

Lia Olguţa Vasilescu (aleasă primar al Craiovei cu 60%) – reţinută de DNA şi acuzată de luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

Constantin Hogea (ales primar în Tulcea cu 34%) – reţinut de DNA şi trimis apoi în judecată pentru luare de mita şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoana ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată

Robert Raduly (ales primar în Miercurea Ciuc cu 65%) – reţinut de DNA şi apoi trimis în judecată pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi conflict de interese

Antal Arpad (ales primar al municipiului Sfântu Gheorghe cu 73%) – inculpat pentru infracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, dacă fapta este săvârşita în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Dorin Florea (ales primar al municipiului Târgu-Mures cu 42%) – urmărit penal într-un dosar pentru luare de mita şi trimis în judecată în alt dosar pentru abuz în serviciu

Robert Negoiţă (ales primar al Sectorului 3 din Capitală cu 60%) – urmărit penal pentru evaziune fiscală

Cătălin Flutur (ales primar în Botosani cu 45%) – urmărit penal pentru abuz în serviciu

Mircia Gutău (ales primar al municipiului Râmnicu Valcea cu 41%) – condamnat definitiv in două dosare

Mircia Muntean (ales primar în Deva cu 36,23) – condamnat definitiv într-un dosar