Când muntele vrea să se răzbune pe oameni, le răpeşte copiii

Vorbele se topesc în lacrimile nescurse…
Au vrut să atingă cerul cu mâna, cățărându-se tot mai sus, pe crestele celor mai înalți munți din lume, iar acum ne privesc doar de la înălțimea Cerului, după ce muntele și-a luat tributul. Este povestea emoționantă, tragică, a doi adolescenți, campioni ai alpinismului, care la doar 13 ani au fost înghițiți, sâmbătă, de o avalanșă, în Munții Retezat.
Vestea că doi copii și-au pierdut viața, iar alte cinci persoane, adulte, au fost rănite în urma avalanșei care s-a produs sâmbătă după-amiază în zona Șaua Bucurii – Poiana Pelegii, la circa 2.000 de metri altitudine, a avut un impact deosebit asupra noastră, amplificându-ne emoția, tristețea, după ce s-a confirmat că victimele decedate sunt doi sportivi din Brașov (oraşul meu de suflet), cu performanțe la nivel mondial în alpinism – Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi.
Considerată cea mai tânără alpinistă din lume, Dor Geta Popescu, întrucât până la vârsta de nici 13 ani „s-a jucat” pe creste de peste 6.000 de metri altitudine, este copilul de aur al alpinismului românesc, de loc din Râșnov. Ea s-a cazat în Retezat împreună cu tatăl ei. Alături de mica alpinistă se afla şi Erik Gulacsi, brașovean şi el, sportiv al Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă. Coleg cu Geta la Clubul Sportiv Montan Altitude, Erik a atins, anul trecut, Vârful Aconcagua din Argentina, de 6.962 metri, cel mai înalt din America. A devenit, astfel, cel mai tânăr alpinist din Europa care a reuşit această performanţă. Erik era și el îndoțit în Retezat de tatăl său.
Părinții au riscat viața copiilor
Meteorologii anunţaseră de vineri că în Masivul Retezat este risc maxim de avalanşă. A nins mult, iar vântul a bătut cu aproape 100 de kilometri pe oră. Potrivit salvamontiştilor hunedoreni, cei doi copii au fost loviţi puternic de stânci în momentul declanşării avalanşei.
Potrivit unui comunicat de presă al ISU Hunedoara, aproape 60 de persoane se aflau în Munţii Retezat în momentul în care s-a produs avalanșa. Cu excepția celor două trupuri neînsuflețite ale copiilor decedați, toți ceilalți alpiniști au fost recuperați de salvatori montani hunedoreni, cazându-se în siguranţă la Refugiul Genţiana. Cele cinci persoane rănite în accidentul de avalanşă au fost coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele medicale și transportate la spital. Ceilalţi 51 de turişti, toţi adulţi, au luat decizia să rămână peste noapte la Refugiul Genţiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale.
Abia ieri au putut fi coborâte trupurile neînsuflețite ale copiilor. Salvatorii montani le-au recuperat greu, după un drum istovitor, pe viscol, croindu-și drum prin zăpada care măsura aproape un metru, după cum a declarat șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. Echipele de salvare au folosit două tărgi speciale pentru transportul victimelor. Acțiunea a durat mai bine de 10 ore.
Bodean a declarat jurnbaliștilor care l-au contactat că avalanşa s-ar fi produs din cauza grupului masiv de persoane aflat pe munte.
„Oare stă pe acoperiş zăpada când dă soarele şi afară e cald? Nu. Alunecă. Așa e şi pe crestele munţilor. Cei care au fost acolo aveau ceva experienţă, dar se pare că nu le-a folosit la nimic. Eu de două zile am dat comunicate că este risc de avalanşă, pentru că a nins şi nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi (sâmbătă – n.r.), au plecat în ascensiune. Eu nu plecam sau nu lăsam din băieţii mei să plece. Ei au plecat şapte cu şcoala de ghizi. Au mers cu 51 de persoane. Din greutatea lor au dat drumul la avalanşă. Aşa s-a produs, din acţiunea propiilor lor persoane, ei înşişi au declanşat avalanşa“, a spus şeful Salvamont Hunedoara.
Dosar penal pentru ucidere din culpă
În urma tragediei a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Deocamdată, este un dosar deschis „in rem”, adică se cercetează fapta și se caută eventualii vinovați.
Ancheta a fost declanșată sâmbătă seară de polițiștii hunedoreni, fiind coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg, iar în funcție de complexitatea ulterioară a cauzei, cazul ar putea fi preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Au fost audiate mai multe persoane care se aflau la Refugiul Gențiana din Retezat. Primul investigat a fost coordonatorul celor 51 de turiști, precum și alte persoane din același grup care se aflau sâmbătă în apropierea locului în care s-a produs avalanșa și care au intervenit pentru scoaterea de sub zăpadă a victimelor. Audierile vor continua în perioada următoare, cu alți martori ai accidentului.
Am pierdut două fenomene umane
Dor Geta Popescu participa, împreună cu tatăl său, Ovidiu Popescu (rănit, se pare, de aceeași avalanșă), cu Erik Gulacsi și cu tatăl acestuia (potrivit informațiilor salvamontiștilor) la o ascensiune de grup inclusă în Circuitul „7 Munți din Grădina Carpaților”, circuit înființat chiar de sora sa, Crina Coco Popescu, la rândul ei cu performanțe notabile în acest sport extrem.
Dor Geta Popescu este considerată al doilea copil-minune al alpinismului românesc, după sora sa mai mare. Printre performanțele sale se numără escaladarea celui mai înalt vulcan din Australia și Oceania, Giluwe (4.367 m), fiind cea mai tânără alpinistă din lume care a reușit acest lucru. Deține, de asemenea, recordul mondial de vârstă pe Aconcagua (6.962 m), Pico de Orizaba (5.636 m, Mexic) Denali/McKinley (Alaska, 6.190 m). Avea în plan să „atace” Everestul în acest an, însă a primit un refuz la solicitarea sa, motivat de faptul că persoanele sub 16 ani nu au voie să urce acel vârf.
Anul trecut, la Gala Alpinismului Românesc, organizată de Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), Dor Geta Popescu a fost desemnată alpinista anului 2016 – categoria juniori, feminin, pentru recordurile mondiale de vârstă din Aconcagua și Denali/McKinley.
Iubea muntele cu disperare
Pagina ei de Facebook evidenţiază dragostea pentru munte, Geta pregătindu-se intens pentru proiectele din 2017. Și nu erau puține…
„Geta trăieşte la altitudine şi în anul 2017! Performanţele mele anterioare şi expunerea media sunt argumente solide pentru a te alătura echipei cu care am realizat expediţiile de record în munţi înalţi”, aşa sună un mesaj postat de mica râșnoveancă pe Facebook cu numai o zi înainte de tragedie.
Fata urma să plece la sfârşitul lunii iunie spre o nouă provocare – Lenin Peak, 7.134 metri – unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex şi un tip de aclimatizare special.
„Geta Trăiește la Altitudine!” se numește și blogul pe care îl ținea copila. Din rândurile așternute din când în când, cu entuziasm, ne putem da seama cât de mult iubea muntele, care până la urmă a ucis-o. Ne-a atras atenția și o postare din 7 martie.
„2016 a fost marfă! Am tras la antrenamente și am avut spor, expedițiile au reușit toate și au cam fost ceva: Aconcagua, în februarie – 6.962 m, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din America de Sud; Pico de Orizaba, Mexic, în mai – 5.636 m, cel mai înalt vulcan din America de Nord; tot în mai, Denali/McKinley – 6.190 m, cel mai înalt vârf din America de Nord; în decembrie, Mt. Giluwe – cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania. Pe toate, adică pe fiecare, am fost cea mai tânără alpinistă din lume pe vârf. Am bătut sau egalat recorduri realizate acum mulți ani, destui încercând să le doboare între timp: în Aconcagua, de 18 ani, în Denali, de 21 de ani, în Pico și-n Giluwe, numai de câțiva ani, că erau ale soră-mi, Coco. Am 6 din Circuitul 7 Volcanoes și 5 din 7 Summits (n.n. – circuitul celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent). În plan era Everestul ca, odată făcut, să pot găsi sponsori pentru Antarctica. Și Carstenszul trebuia să-l fac acum, în aprilie”.
„Și ce dacă?!”, așa continuă mesajul, cu tonul unui om rănit în orgoliu, pentru că nu era încă „primită” pe Everest: „Adică n-am voie! Adică ei au un munte și nu mă lasă pe el. Așa, că e al lor. Așa, că pot. De fapt, lucrurile stau cam așa: Dacă face un copil vârful, le scade muntele și nu mai vin clienții. Ei vor jucării pentru oameni mari, adică ălea-s lucruri serioase, n-au voie copii la ele. Păi, să scrie XXX pe el și să și-l … țină sănătoși! Am înțeles (greu!) cum merg lucrurile, am înțeles (deja) că dacă faci ceva bine, cu pasiune și (nasol!) cu succes, sunt o mie care vor să-ți pună piedică, tot din (singura lor) pasiune. Am cel mai bun palmares în munți înalți, la sub 18 ani. Cum ar veni, sunt cea mai bună din lume la jocul ăsta, și joacă băieți și fete care au până-n 18 ani. Adică, eu îmi fac treaba și ăia răi pun ciocolata pe dulap, să n-ajung la ea! Sus, deci, să nu pot s-o iau! Aha, deștept lucru! M-ați rupt! O să cad în depresie! … Da’ nu acu’, mai târziu… Păi, v-o iau, băi ăia răi (tata zice că răutatea vine din prostie, da’, mă rog…), sunt singura care pot să ajung la ea, nu știți că «Geta trăiește la ALTITUDINE!»!? Dar, ați ghicit! Binele învinge, în cazul meu, mereu!”.
Cel mai tânăr alpinist din Europa
Erik Gulacsi, tânărul în vârstă de 13 ani care a decedat în aceleași condiții ca Geta, era elev la Școala Generală nr. 2 „Diaconu Coresi” din Brașov. Membru al Clubului Montan Altitudine din Râșnov, el a devenit la începutul anului cel mai tânăr alpinist din Europa care a ajuns pe Vârful Aconcagua (6.962 de metri).
Așa cum am menționat deja, în respectiva ascensiune a fost însoțit de tatăl său și de Ovidiu Popescu, președintele grupării menționate și tatăl Getei.
Adăugăm că Erik Gulacsi a fost cel mai tânăr alpinist de pe bătrânul continent care a escaladat, în august anul trecut, Vârful Elbrus (5.642 de metri).
Dumnezeu să-i odihnească în pace!