Centrul Braşovului renaşte prin evocarea propriei istorii. Modarom - podul de legătură dintre medieval şi contemporaneitate

Centrul Braşovului renaşte prin evocarea propriei istorii. Modarom - podul de legătură dintre medieval şi contemporaneitate

Într-un cadru festiv şi în asistenţa unor personalităţi locale, în 3 decembrie 2015 a fost lansat un proiect deosebit pentru Braşov, „Braşoveniile – Renașterea meșteșugurilor istorice ale Brașovului”, care va readuce în actualitate breslele specifice de secole zonei noastre. Toate vor avea în centrul atenţiei binecunoscuta clădire Modarom, un loc de reper pentru braşoveni. Nu puţini sunt aceia care şi-au dat întâlnire, în tinereţe, „în colţ la Modarom”.

Monument de arhitectură contemporană, apreciat de mulţi arhitecţi ai zilelor noastre, clădirea Modarom, construită în anul 1972 pe vechiul amplasament al Vilei Kertsch, va deveni o poartă spre modernitate, printr-o incursiune în istorie.

Proiectul este iniţiat de Modarom șmodarom1i desfășurat în parteneriat cu Primăria și cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, fiind înscris în programul cultural inclus în dosarul de candidatura pentru „Brașov, Capitală europeană a culturii 2021”.
Este un proiect important pentru oraş. De aceea, este important să-l sprijinim, pentru că mediul economic a hotărât să investească pentru a aduce istoria în prim plan, iar braşovenii pot cunoaşte astfel mai multe lucruri despre bresle şi meşteşuguri”, a declarat viceprimarul Adina Durbacă.

 

Breslele de altădată, readuse în actualitate de… stiliştii de azi
„Brașovenii” (accentul se pune pe litera «i») este un termen care însumează secole de istorie, de tradiţie şi valori de patrimoniu. Iniţial, se referea la tot ceea ce se producea în Braşovul medieval, apoi şi la prăvăliile unde se vindeau aceste mărfuri.
În semn de prețuire față de importanța meșteșugurilor în viața Brașovului istoric și moștenirea culturală lăsată peste secole de breslele brașovene, Modarom a inițiat acest proiect în calitate de continuatoare a activităților a două importante bresle locale: cea a aurarilor, prin realizarea de bijuterii din aur și argint executate manual, și cea a cmodarom2roitorilor, prin realizarea de creații vestimentare și la comandă”, a spus preşedintele unităţii meşteşugăreşti, Rodica Măciucă.

Proiectul va debuta cu o expoziție outdoor în exteriorul clădirii Modarom, între coloanele acesteia, la parter, cu panouri care să reprezinte aspecte din istoria orașului și cu expuneri de reproduceri ale unor costume de primar și patricieni brașoveni, replici de bijuterii sau piese de podoaba după modelele alese din colecțiile de bunuri culturale ale Muzeului Județean de Istorie Brașov”, a completat directorul acestei instituţii, Nicolae Pepene.

Acesta a continuat: „Expoziţia va dezvălui şi o parte din istoria locului, pentru că este o zonă frumoasă şi spectaculoasă a Braşovului. Aici era intrarea, poarta pe strada Porţii a cetăţii. A fost o zonă fortificată, folosită de militari, dar întreţinută de bresle, aceleaşi despre care vor exista informaţii în expoziţie. Apoi, expoziţia merge până în epoca contemporană şi face legătura cu clădirea Modarom, care e cumva o frescă a epocii comuniste. Modaromul a înlocuit celebra Vilă Kertsch, iar la vremea respectivă nu a fost contestată de arhitecţi. În zilele noastre, aceştia afirmă că Modaromul trebuie să rămână la fel de prezent în viaţa braşovenilor şi în perioada următoare. De aici a plecat şi conceptul nostru, pentru că tot vorbim de medieval, dar totul se desfăşoară într-o clădire contemporană”.

modarom3

Expoziția va fi inaugurată în primăvara anului 2016, după toate estimările. Conceptul arhitectural și designul expoziției sunt realizate de arhitectul Johannes Andreas Bertleff, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Brașov – Covasna. În cadrul proiectului vor avea loc și activități de educație muzeală cu profil meșteșugăresc și ateliere de educație muzeală pentru tineri.
Vor fi opt panouri din foi metalice groase, prelucrate tot de meşteşugari. Vor fi ca nişte foi, pe care este scrisă istoria, amplasate între coloane. Pentru că vrem să protejăm elementele structurale, vrem să minimizăm intervenţia în spaţiul existent. Nişele aflate în structura spaţiului de la parter vor fi folosite pentru amenajarea vitrinelor de expoziţie cu obiecte volumetrice, costume, bijuterii. În plus, vom încerca o restaurare simplă, vom reface pavajul din jurul clădirii, mozaicul… Lucrăm cu ceea ce există. De asemenea, expoziţia va fi iluminată discret. Amenajarea a fost gândită sub forma unui traseu, eventual cronologic, având ca punct de plecare un panou de capăt de culoare neagră, marcat printr-un element tablou, de tipul unei instalaţii interactive, în ton cu subiectul expoziţiei. Traseul se încheie cu un spaţiu reprezentativ pentru prezent, magazinul Modarom, unde se va interveni la nivelul vitrinelor, lucrând cu opacitate şi transparenţă, pentru a se obţine echilibru din punct de vedere vizual”, a explicat Johannes Andreas Bertleff, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna.

modarom7modarom4

modarom5
modarom6

În paşii diafani ai eleganţei

Lansarea acestui proiect a avut loc într-un cadru specific iniţiatorului, participanţii la eveniment asistând şi la o prezentare de modă.
Vorbim de o mini colecție vestimentară realizată la centrul de modă sub coordonarea designerului vestimentar Tatiana Ilovici.

modarom8Sub cuvintele cheie „ELEGANTA și SIMPLITATE”, ținutele din colecție sunt constituite din catifea moale și suplă, cu aspect princiar ori create din voaluri suave, tull și dantele cu aspect baroc. Rochii care pun în valoare silueta, lungi sau trecute de genunchi, stil vintage, și care vor rămâne în topul preferințelor, oferind un aer sofisticat. Împodobite cu aplicații prețioase (paiete, mărgele) ori abundând în broderii minuțios realizate, ținutele din colecția Elittisima, toamna-iarna 2015-2016, sunt alegerea ideală pentru orice petrecere de sărbători, fie că e vorba de un cocktail party, o gală sofisticată ori o seară fabuloasă, celebrând intrarea în noul an.

modarom9În cadrul programului de responsabilitate socială a companiei, Modarom susține tineri absolvenți ai Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (UAD) în realizarea colecțiilor acestora de absolvire. Și anul acesta, Andreea Georgiana Chis – absolventă de UAD Master 2015 a realizat colecția vestimentară „Indescriptibilitatea misterului”, la Centrul de modă Modarom Brașov. Colecția a fost prezentată și publicului prezent la eveniment exemplificând îmbinarea dintre artă, tehnică și modă.

 

În încheierea evenimentului, a fost prezentată colecţia de bijuterii şi piese de podoabă inspirate din colecţia Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, începând cu
secolul al XVII-lea şi realizate în atelierul propriu al Centrului de modă Modarom Braşov.

Podoabe unicat

Vă prezint în detaliu câteva bijuterii din argint, unicat, realizate cu această ocazie.

modarom11

modarom12 modarom13 modarom14 modarom15

Modarom este susţinută de AFAFCI – Asociaţia Femeilor de Afaceri şi a Femeilor Conducătoare de Intreprinderi, membră CAFA – Coaliţia Asociaţiilor Femeilor de Afaceri din România.