Ciorapii fini, „de damă”, care provoacă nostalgii nu doar bărbaților...

Ciorapii fini, „de damă”, care provoacă nostalgii nu doar bărbaților...

Am primit recent, pe e-mail, acest anunț, cu rugămintea de a-l promova.diamond

„De-a lungul timpului, femeile au luptat pentru libertatea de expresie și pentru dreptul de a-și etala frumusețea fără a fi judecate de societate. Astăzi, femeile se bucură nu doar de libertatea de a se exprima după cum simt, ci sunt și admirate în funcție de acest aspect. Printre aliații de încredere care au sprijinit mereu frumusețea și moda se află Adesgo – cel mai cunoscut producător român de dresuri și lenjerie intimă”.

Primul meu gând a fost: „De ce aș promova un produs care aduce profit unei companii, din care eu nu am nimic de câștigat?”. Deși vorbim de ciorapi (dresuri, în vocabularul altora) și de lenjerie pentru doamne (urăsc expresia „ciorapi de damă”).

Apoi, m-au năpădit amintirile…

M-am născut, într-adevăr, într-o perioadă „epocală” în care libertatea de expresie era limitată, fondurile alocate vestimentației erau și acestea limitate, ca și sursele de procurare de altfel, așa încât fiecare se descurca așa cum putea. Era frustrant!

În ceea ce mă privește, în materie de ciorapi fini – pe care îi vedeam ca un atribut de excepție al feminității la care noi, adolescentele de atunci, tânjeam – stăteam bine. Erau printre puținele lucruri pentru care mă invidiau oarecum prietenele și colegele de școală. Ba, și unele profesoare mai dichisite! Proveneam dintr-o familie de muncitori în uzinele brașovene, și totuși purtam modele deosebite de dresuri (apanajul aristocratelor) pe sub uniforma de școală. Când eram întrebată de sursa lor, zâmbeam ușor și lăsam întrebarea fără răspuns. Aveam motivele mele…

Am avut o mătușică foarte dragă (Dumnezeu s-o odihnească!), care lucra la Adesgo – București. Așa cum se întâmpla pe atunci în majoritatea întreprinderilor, lucrătorii făceau ce făceau și se „lipeau” dacă nu de produsele finite, cel puțin de cele refuzate la CTC. Mătușica mea dragă, împreună cu celelalte colege – așa îmi povestea – stăteau deseori peste program și își realizau ciorapi din materiale rămase din producția de serie sau din rebuturi. Erau inventive, se vede treaba, după ciorapii aproape unicat pe care-i primeam și eu mai apoi!

„Noi nu furăm, mamă, că suntem femei cinstite, cu frica lui Dumnezeu, dar trebuie să ne descurcăm și noi cumva, așa că ne înțelegem cu șeful și ne lasă să folosim rebuturile, după ce ne terminăm treaba. Oricum, le aruncă, așa că de ce să nu le reciclăm noi? Dar tu nu ar trebui să cunoști lucrurile astea! Poate vei apuca vremuri mai bune”, așa îmi spunea Tușa atunci când ne întâlneam, poate doar o dată pe an, și îmi dăruia câte o punguță cu câteva perechi de ciorapi.

Abia așteptam să-i desfac, rând pe rând, să-i admir, pentru că nici o pereche de ciorapi nu semăna cu cealaltă: albi, negri, culoarea piciorului, cu dungă fină lateral sau în spate, cu dungi combinate, cu „bube” (așa le spuneam celor cu model cu buline). Îi purtam apoi cu mare grijă, timp îndelungat, până se scămoșau.

Favoriții mei erau cei cu un fir argintiu inserat ca un lănțișor sau o floare discretă brodată la nivelul gleznei stângi. „Pe ăștia, i-am brodat cu gândul la tine, să știi!”, îmi spunea mătușa. Și o credeam, pentru că, ea neavând copii, eram nepoata ei favorită. Și, mai era ceva… Îi plăcea să dăruiască. Nu de puține ori am surprins-o cumpărând lucruri din magazine pentru a le dărui celor săraci, pe stradă. Era un suflet minunat!

Prezentul este departe de acel trecut și multe s-au schimbat de atunci. Nu și gustul meu în materie de ciorapi fini, de culoarea bronzului de preferat, atunci când nu arunc o pereche de blugi pe mine pentru a ieși pe teren. Noroc că, din când în când, îmi fac apariția și la evenimente deosebite, unele organizate chiar de firma pe care mi-am înființat-o anume (Perfectly Event & PR), la care e musai ținuta elegantă. Nu pot să spun că am o preferință exclusivistă, dar niciodată nu-mi lipsește din garderobă cel puțin un pachet marca Diamond by Adesgo, nu de dragul vremurilor trecute, ci pentru că îmi plac foarte mult din punct de vedere al calității și se încadrează ca preț în bugetul meu.

Așa că rezonez cu cele scrise în anunț de Yaron Mund – directorul general al Adesgo (pe care precizez că nu-l cunosc): „Trebuie să inovăm permanent pentru ca brandul Diamond by Adesgo să rămână în topul preferințelor feminine. Moda este schimbătoare, stilul și eleganța însă au aceeași definiție. Standardele femeilor din România (și nu numai) sunt într-o continuă evoluție. Femeile vor să inspire eleganță și putere, dar și frumusețe și delicatețe. Dresurile de calitate, rezistente, care se adaptează oricărui sezon sau ținută sunt mai mult decât un fashion-statement – ele sunt un accesoriu de nelipsit din orice șifonier”.