Cu 41 de trepte mai aproape de Dumnezeu

Cu 41 de trepte mai aproape de Dumnezeu

 

bis_sf_treime_zizin

Nu întâmplător, 41 este numărul treptelor urcate de enoriaşii care vor să asiste la slujbele ţinute în biserica ortodoxă „de pe deal” din Zizin, ce poarta hramul „Sfânta Treime”.

„Doar la înălţime Îl putem găsi pe Dumnezeu”, sunt de părere cei care străbat kilometri intregi pentru a asita la slujbele religioase ţinute în această biserică. O dată ce trec de pragul lăcaşului de cult, credincioşii sunt învăluiţi de liniştea pastorală emanată parcă de zidurile vechi, ce datează din anul 1832.

Fiind considerată monument istoric, biserica „Sfânta Treim
biserica sf treimee” este căutată nu numai de localnici, ci şi de mulţi credincioşi din Braşov sau chiar de pe alte meleaguri, pentru a găsi aici alinare şi mângâiere duhovnicească în vorbele preotului care slujeste în Zizin din 1990. Toţi creştinii din sat îl consideră pe părintele Rusale Stănişor un preot cu har, care bate la porţile caselor aruncând „scânteie de credinţă” în sufletele lor. Nu numai cele 30 de familii ortodoxe ce aparţin de această parohie îşi deschid larg portile pentru ca parintele Stănişor să intre „cu crucea” în salaşul lor, ci majoritatea locuitorilor din sat, unii dintre ei chiar apostrofându-l dacă se întâmplă să nu le calce pragul. „A doua oară cu siguranţă nu mai omit să îi vizitez”, ne-a spus părintele.

Pictura bizantină în frescăzz_man0079021

Marea mulţumire a preotului Rusale Stănişor este că a reuşit să restaureze biserica, oameni cu suflet contribuind după posibilităţi timp de cinci ani pentru ca lăcaşul de cult să redevină ceea ce a fost odată. Resfinţirea bisericii a avut loc în toamna anului 2006. Ca mai toate locurile de rugăciune, şi cel din Zizin are câteva particularităţi, care îl face deosebit. Astfel, planul bisericii este în formă de cruce greacă, având braţe egale, iar naosul peste care se înalţă turla are forma unei nave. Pictura din interiorul bisericii cu influenţe bizantine este executată în frescă, un procedeu prin care pictura nu mai este afectată de apă sau de alţi agenţi distructivi, impunându-se ca una din cele mai durabile tehnici ale picturii. Un alt element de remarcat la biserica din Zizin este toaca din faţa bisericii. Folosita ca mijloc de chemare a creştinilor la rugăciune, asemenea mănăstirilor, în sfânta noapte a Învierii, toaca se bate împreună cu clopotele. Crucea mare, înălţată de ziua Rusaliilor, luminează satul până în departări, localnicii spunând că astfel au „senzaţia că cineva, acolo Sus, veghează asupra lor în permanenţă”.
Părintele Stănişor spune ă, pe cât posibil, respectă şi normele europene, astfel că a constuit casa rece, instalând totodată, în biserica, o centrală termică.