Cu câteva trepte mai aproape de Dumnezeu, prin „Roots Revival Romania”

Cu câteva trepte mai aproape de Dumnezeu, prin „Roots Revival Romania”

revivalDoar cuvinte la superlativ au putut fi rostite de spectatori după încheierea concertului susţinut marţi, 25 februarie 2014, la Sala „Patria” din Braşov, de şapte artişti din tot atâtea ţări, care au dovedit, prin proiectul „Roots Revival Romania”, că muzica are o singură vibraţie, indiferent de cultură. 

Cei şapte muzicieni s-au întâlnit în această formulă cu doar şase zile înainte de începerea turneului în România, startul fiind dat la Braşov, pentru a pregăti al doilea capitol al unei poveşti începute cu un an în urmă, în Maramureş. Succesul de anul trecut l-a impulsionat pe iniţiatorul şi coordonatorul proiectului, iranianul Mehdi Aminian, pasionat de combinaţia inedită între tradiţii muzicale şi improvizaţie jazz, să-l continue în ţara noastră, cu teme de inspiraţie autohtonă.

Astfel, publicul braşovean a asistat la un program de excepţie, recunoscând melodii din repertoriul iubitei noastre artiste Maria Tănase, în acompaniamentul unor instrumente tradiţionale ale altor popoare. Şi a sunat dumnezeieşte!

Închipuiţi-vă celebra piesă „Ciuleandra” a Mariei Tănase, susţinută vocal de româncele Monica Mădaş şi Maria Casandra Hauş, în acordurile unui oud, un fel de cobză (Mehmet Polat – Turcia), ale unei viori (Meg-Rosaleen Hamilton – Marea Britanie), intervenind din când în când un ney, un fluier vechi persan cu valenţe spirituale (Mehdi Aminian – Iran) şi un duduk sau zurna (Emannuel Hovhannisyan – Armenia), totul în armonie perfectă cu note de percuţie (Alex Tobias Sabater – Spania, Ruven Ruppik – Germania). Improvizaţia de jazz şi dialogul de instrumente tradiţionale i-a făcut pe cei peste 400 de spectatori să vibreze sufleteşte.

Muzica ne uneşte şi ne defineşte cultura fiecăruia în parte. Ceea ce se întâmplă prin acest proiect e ca o călătorie prin toate culturile, dar adunate la un loc, totodată ca o regăsire în tradiţie. Anul trecut am descris primul capitol, Maramureş, iar în acest an aducem un omagiu Mariei Tănase, legătura dintre cele două capitole fiind realizată de moroşanca Maria Casandra Hauş”, ne-a declarat, la finalul spectacolului, Monica Mădaş.

revival2„În fiecare piesă muzicală am intuit forţă, sensibilitate, jale, bucurie, profunzime şi toate parcă te făceau să te simţi între cer şi pământ, adică mai aproape de Dumnezeu cu câteva trepte”, ne-a declarat, emoţionat, unul dintre spectatori.

„Acest concept nu ar fi putut să crească într-un mod atât de bine definit fără să aibă un sol fertil, care să îi readucă rădăcinile la viaţă. În mod cert, România este caracterizată de energia pozitivă a oamenilor, de autenticitatea tradiţiilor şi de o muzică vie şi minunată”, a transmis Mehdi Aminian.

În 2013, artistul iranian a adus în România, pentru primul capitol – Maramureş, muzicieni din Irlanda, Liban, Turcia, Armenia şi Moldova. Artiştii au transpus toată experienţa acumulată, prin traiul în stil maramureşan pentru un timp, în muzică, sub forma unor improvizaţii pe care le-au împărtăşit publicului, în cadrul unui concert organizat la Cimitirul Vesel din Săpânţa, urmat de un eveniment la Bucureşti.

Turneul „Roots Revival Romania”, ediţia a II-a, continuă miercuri, 26 februarie, la Cluj Napoca (Casa Studenţilor), joi, 29 februarie la Timişoara (Filarmonica „Banatul”), 1 martie, la Bucureşti (Sala Radio).