„Dacă pietonul nu se asigură, atunci pietonul moare!”

„Dacă pietonul nu se asigură, atunci pietonul moare!”

Când am citit următoarea listă cu sfaturi transmise pietonilor de către un șofer, membru pe Info Trafic Brașov, m-am amuzat, dar totodată mi-am dat seama câtă dreptate are. 

Astfel, nu am rezistat tentației de a „împrăștia” aceste recomandări, poate vor salva viața cel puțin a unui cetățean-pieton care se potrivește cu profilul descris în următoarele rânduri.

Așadar, un șofer brașovean Marian Petroiu recomandă:

Dacă pietonul nu se asigură (pct.1), atunci pietonul moare. Dacă ție nu-ți pasă de viața ta, nu te aștepta să-i pese altcuiva.

Asigură-te înainte: 

NU calci pe trecerea de pietoni înainte să te asiguri că fiarele pe 4 roți sunt pregătite să te lase, au redus viteza și s-au oprit!

NU calci pe trecere vorbind la telefon!

NU treci în fugă pe trecere! E trecere, nu fugătoare!

NU calci pe trecere schimbând brusc direcția de mers (mulți pietoni merg pe trotuar, paralel cu partea carosabilă, apoi intră direct pe trecere, fără a avertiza șoferul aflat pe prima bandă de intenția sa)

NICIODATĂ SĂ NU FACI AȘA CEVA! Sunt șoferi, nu magicieni!

NU treci pe bicicletă, skateboard etc… Te dai jos!

Nu treci pe trecere cu căștile în urechi!

NU treci dacă situația nu permite: mașina este aproape, în mișcare, iar pe jos este polei; mașina este aproape, în viteză (îți cântărești șansele de reușită, în fond este vorba doar despre viața ta, nu despre dreptate).  

ORICE AR FI, ABSOLUT ORICE AR FI, dacă se întâmplă ceva, păstrează-ți calmul și nu fugi pe trecere! Este greu să eviți un pieton în fugă, dezorientat, care nu știe în ce direcție să se îndrepte!

alte detalii aici:

BRAȘOV. Luați aminte la sfaturile unui șofer: „Dacă pietonul nu se asigură, atunci pietonul moare!”. Haios și totuși dramatic în profunzime!