E fain să fii călător rebel prin țara noastră!

E fain să fii călător rebel prin țara noastră!
A fost o nebunie frumoasă tot miniconcediul nostru la început de iulie 2021: cu peste 2.000 km parcurși în 5 zile, două nopți petrecute într-o pensiune din Hațeg, una într-un hotel paradit din Tg. Jiu, alta într-un hotel ok (afacere de familie) de la periferia Belgradului (Serbia) și mâncare servită la un restaurant cochet în orașul Hațeg, la popasuri de pe traseu sau în grill-uri la șosea frecventate de camionagii (fiecare local cu mâncare bună și multă, la prețuri rezonabile), toate acestea pentru a vizita locuri fabuloase.
Puncte cheie atinse:
Mănăstirea Prislop – ridicată în sec. XVI (Silvașu de Sus, Hunedoara) – locul în care a trăit Sf. Ioan de la Prislop (într-o grotă pe care și-a săpat-o singur într-o stâncă sub munte, în sec. XVII). Este și loc de pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca.
Castelul Corvinilor (din sec. XV, unul dintre cele mai frumoase castele din lume) – Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie – Casa Breslelor (Hunedoara)
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa – capitala provinciei romane Dacia (Sarmizegetusa – Hunedoara, în bazinul Hațegului)
Sarmizegetusa Regia – capitala statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman (satul Grădiștea Muncelului, jud. Hunedoara, la 40 km distanță față de Ulpia Traiana).
Biserica „Sf. Nicolae” Densuș, clădită în sec. XII, pe ruinele unei construcții din sec. IV (una dintre cele mai vechi biserici din România, în care se țin slujbe și acum) (loc. Densuș, jud. Hunedoara).
I Giardini di Zoe – o grădină ca un paradis toscan, în Țara Hațegului (sat Banpotoc, lângă Simeria-Deva, jud. Hunedoara). Un italian (Giovanni Salvatelli) a creat aici, pe aproape 4 ha de teren, o replică a celebrelor grădini renascentiste.
Casa dinozaurilor pitici din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului (jud. Hunedoara) – singurul areal din România membru al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor, teritoriu care te invită la un veritabil „Drum prin vremi”. Aici se pot vedea fosile de ouă de dinozaur și ai permisiunea să atingi oase de dinozauri din cretacic (peste 70 de milioane de ani în urmă).
Ansamblul Monumental din Tg. Jiu: Masa Tăcerii, Coloana Infinitului și Poarta Sărutului, trei dintre piesele de sculptură monumentală ale sculptorului român Constantin Brâncuși.
Cascada, peștera și izvorul Bigăr – lângă Paralela 45 nord (jud. Caraș-Severin) – din aria protejată de interes național Izbucul Bigăr.
Ochiul Beiului și Cascadele Beușnița, monumente ale naturii ( jud. Caraș-Severin, în zona Cheilor Nerei).
Pe Valea Beiului întâlnim numeroase cascade, unele de mici dimensiuni, altele cu dimensiuni impresionante, cum este Cascada La Văioaga.
Clisura Dunării – Cazanele Dunării – locul în care apa pare învolburată și uneori dă impresia că ar fierbe.
Chipul lui Decebal – sculptura în stâncă de 55 m înălțime, realizată în decursul a 10 ani, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zonă. În apropiere, mănăstirea Mracovia, construită pe locul unui fost punct de observație și dirijare a vaselor de pe Dunăre.
Între ultimele două obiective ne-am permis o mică aroganță, am trecut granița spre Serbia și ne-am oprit câteva ore în capitala țării, Belgrad. Acolo am vizitat centrul istoric Kalemegdan.
La toate acestea adăugați peisajele incredibile întâlnite în drumurile noastre, trecând de la un obiectiv turistic la altul.
Toată această aventură ne-a costat cât am fi cheltuit timp de 3 zile la Mamaia sau în Poiana Brașov. Deci, un concediu minunat, cu buget redus 😊
E fain să fii călător rebel prin țara noastră!
Recomandare 1: Ar fi bine să nu vă bazați pe cardul bancar atunci când mergeți în zonele rurale. Este mai complicat cu internetul.
Recomandare 2. Un astfel de traseu se parcurge alături de prieteni. Este mai palpitant în grup!