Emoții puternice în prima seară a Festivalului de Dramaturgie Contemporană din Brașov

Emoții puternice în prima seară a Festivalului de Dramaturgie Contemporană din Brașov

Cu riscul de a-mi atrage unele critici, mă voi adresa de această dată mai mult cititorilor care nu au ajuns în această seară la teatru. La Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov. 

Actorii Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu au încântat publicul brașovean cu piesa „Orb de mină”, de Csaba Szekely, în regia lui Bogdan Sărătean.

Cu riscul de a fi subiectivă, mă aventurez să afirm că este puțin spus că cinci artiști – Mihai Coman, Emoke Boldizsar, Iulia Popa, Pali Vecsei, Cristian Stanca – au încântant publicul brașovean. Au jucat magistral, făcând-i pe spectatori să uite, la un moment dat, că asistă la o simplă piesă de teatru. Hohotele de râs și emoțiile puternice au fost permanent în strânsă legătură pe tot parcursul piesei, în această seară.

Timp de o oră și jumătate, jocul de scenă al actorilor sibieni a transpus perfect scene reale de viață, reduse la viața unei mici comunități dintr-un sat de munte transilvănean, cu aceleași probleme cotidiene – lipsuri materiale, dezbinare, ură, promiscuitate, răfuieli între prieteni și vecini, toate trăite la maxim, dar într-o aparentă plictiseală. Totul până la apariția unui „polițist de oraș” care scoate la suprafață secrete morbide, precum sinucideri, crime, corupție, răscolind totodată sentimente profunde de naționalism și xenofobie atunci când vine vorba de istoria Transilvaniei, după cum se știe, percepută oarecum diferit de etnici.

Mâine vă invităm la a doua seară de artă teatrală la Brașov. Teatrul Metropolis București vine împreună cu: „Domnul Ibrahim și florile din Coran”, de Eric Emmanuel Schmitt, regia Chris Simion. Din distribuție fac parte: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonț, Lia Bugnar, Magda Catone, Amelia Ursu. Scenografie: Maria Miu.