Interviu cu un îmblânzitor de cai sălbatici de la 11 ani

Interviu cu un îmblânzitor de cai sălbatici de la 11 ani

Chiar dacă ești în concediu, ar fi o nelegiuire să stai deoparte când ți se ivește ocazia unui interviu inedit.

După ore bune petrecute cu o ambarcațiune Corsar pe canalele Deltei Dunării, am coborât pe uscat, în Letea. Pentru a explora tărâmul, gașca noastră a ales căruța pentru safari prin Pădurea Letea, în căutarea cailor sărbatici, printre copacii crescuți din nisip și întortocheați de vânt și timp.

Ghid în această aventură ne-a fost Costi, un adolescent de 15 ani de prin partea locului, care mânuia hățurile cu mare îndemânare, îndrumând caii – Radu și Țumpi – care trăgeau liniștiți la căruță. La început părea tăcut, ca un om atent la drum și atât. Deodată a început să ne povestească rar, puțin câte puțin, despre particularitățile zonei, oferindu-ne informații geografice, împletite cu puțină istorie, fără să uite de legendele care încântă turiștii oriunde s-ar afla. Caii sălbatici nu mai au de multă vreme secrete pentru el, le cunoaște comportamentul în detaliu. Din când în când strecura în poveste și câte o glumă, dar spusă cu seriozitate, spre deliciul tuturor.

Nu am rezistat și am scos reportofonul. Nu puteam rata un astfel de moment! Băiatul a observat. Nu a avut nici o apăsare la vederea aparatului, așa cum li se întâmplă de multe ori celor care nu sunt obișnuiți să dea interviuri. Dimpotrivă. La rugămintea mea, a reluat o parte din poveste. Așa am aflat că este fiu de marinar și pescar, că bunicii îi sunt sursă de informații prețioase despre loc, lume și viață în general, iar de îmblânzit cai sălbatici s-a apucat de la 11 ani, doar pentru că-l ajutau să fie ghid turistic vara, prin Pădurea Letea. Așa își ajută familia, în sezonul estival. În rest, este pescar, la fel ca bărbații din familia lui. Cu seninătate, ne-a dezvăluit și tehnica de îmblânzire a cailor sălbatici. A experimentat deja de 10 ori, după cum ne-a măsturisit.

Vă las și pe voi să-l ascultați pe tânărul îmblânzitor de cai din Letea (durata: 5 minute). Este un interviu savuros, pe care l-am folosit și în ediția din 5 septembrie a rubricii de turism „Călători pe unde și oriunde”, la Radio România Brașov FM!