„Liderii de mâine” Braşov, marca AFAFCI, la a treia ediţie în 2016

„Liderii de mâine” Braşov, marca AFAFCI, la a treia ediţie în 2016

Asociaţia Femeilor de Afaceri şi a Femeilor Conducătoare de Întreprinderi Brașov (AFAFCI), membră a Coaliției Asociațiilor Femeilor de Afaceri din România (CAFA)  a lansat miercuri, 26 octombrie 2016, la sediul Camerei de Comerț și Industrie Brasov, proiectul „Liderii de mâine Brașov”, ediția a III-a.

Obiectivul este educarea tinerilor în spiritul  apartenenţei la comunitatea locală braşoveană, prin informarea lor cu privire la „mecanismul de funcţionare” al acesteia şi conştientizarea lor despre implicarea civică.

Beneficiarii direcți sunt elevi ai claselor a XI-a din șase colegii și licee din Brașov, respectiv C.N. „Dr. Ioan Meșotă”, C.N. „Grigore Moisil”, C.N. „Șaguna”, C.N. „Unirea”, Liceul „Iohannes Honterus” și C.N. „Aprily Lajos”.

Astfel, în urma unui proces de selectare, 36 de elevi (câte șase din fiecare unitate de învățământ implicată) vor participa la şase sesiuni de pregătire conţinând următoarele module tematice: economie, administraţie locală, siguranţa cetățeanului, educaţie, turism, leadership. Domeniile alese reprezintă componente de bază ale comunităţii brașovene.

Sesiunile de pregătire se vor desfăşura pe o perioadă de şase luni, în fiecare lună fiind programat unul din modulele tematice mai sus amintite. Intervalul Proiectului este cuprins pe durata anului şcolar, iar ediţia a treia a fost implementată începând cu anul şcolar 2016- 2017. Sesiunile de pregătire vor include prezenţa reprezentanţilor instituţiilor locale care vor fi principala sursă de informaţii în întâlnirile cu elevii. În cadrul acestor întâlniri se încearcă clarificarea rolului fiecărei instituţii şi aria sa de acţiune. Astfel, viitorii  lideri comunitari vor avea cunoşţinţele necesare pentru a porni un dialog coerent, între comunitate şi actorii publici, pe diferite probleme, în funcţie de specificul fiecărei instituţii.

„Dacă în edițiile anterioare au fost implicate trei unități de învățământ, la ediția a III-a a proiectului «Liderii de mâine» participă șase colegii și licee. Fiecare elev care s-a înscris a trebuit să prezinte un filmuleț de maxim un minut în care să ne spună motivațiile care îl fac să se înscrie la acest proiect. Filmulețele sunt toate foarte frumoase, iar elevii sunt deosebiți. Am fost surprinsă să constat că în motivații ei spun că vor să schimbe Brașovul, vor să schimbe țara și nu vor să plece în străinătate.Vom începe cu modulul administrativ. Elevii vor merge la Primărie, Prefectură și Consiliul Județean. Ei vor avea ocazia să participe la o ședință a Consiliului Județean. Vor vedea astfel cum se administrează un oraș, respectiv un județ. După aceea, vom avea modulul economic, cu vizite la două firme brașovene, o multinațională și o companie cu capital românesc. Vor vorbi cu directorii de acolo, care sunt niște lideri locali. Și de acolo vor avea ce să învețe. Apoi, continuăm cu siguranța cetățeanului, modul care se va desfășura la IPJ Brașov. De fiecare dată, Poliția are câte ceva interesant să le arate elevilor, iar ei sunt surprinși în mod plăcut”, a declarat Lămâița Stamate, managerul de proiect „Liderii de mâine”.

Desfășurarea proiectului:

  1. Prezentarea proiectului în unitățile de învățământ din municipiul Brașov: CN „Aprily Lajos”, CN de Informatica „Grigore Moisil”, Liceul „Johannes Honterus”, CN „Dr. Ioan Meșotă”, CN „Andrei Șaguna”, CN „Unirea” (octombrie 2016)
  2. Înscrierea elevilor (înregistrare video pe durata unui minut în care fiecare elev prezintă motivul pentru care dorește să participe). Selecție/Interviu (octombrie 2016).
  3. Modului I Economia brașoveană – vizită la AUTOLIV, firmă multinațională (noiembrie 2016) și la ELMAS, firma din Brașov (decembrie 2016)
  4. Modulul II – Administrația publică locală – vizite la Primărie, Consiliul Județean, Prefectura Brașov (ianuarie 2017)
  5. Modulul III – Turismul în Brașov – vizitarea orașului Râșnov – stațiune turistică de interes național (februarie 2017)
  6. Modulul IV – Siguranța cetățeanului – vizită la IJP Brașov (martie 2017)
  7. Modulul V – Educația, cea mai valoroasă investiție a unui tânăr – vizită la Universitatea Transilvania Brașov (aprilie 2017)
  8. Modulul VI – Lideri și leadership – teambuilding (mai 2017)
  9. Festivitatea de incheiere a ediției a III-a (iunie 2017)

 Esenţa proiectului este crearea unui grup critic care să pornească acest dialog.

Rezultatele preconizate se referă la dezvoltarea spiritului comunitar în rândul generaţiei tinere.

Scopul este ca elevii participanţi la proiect să influenţeze comunitatea din care provin, la început la nivel de liceu, în rândul colegilor şi mai apoi în cadrul familiei şi a grupului de prieteni. De asemenea, atragerea în acest proiect a mai multor instituții/organizații, atât publice cât şi private, generează o abordare pro-activă a implicării cetăţeanului în procesul de luare a deciziilor la nivel  local.

Proiectul „Liderii de mâine Brașov” se doreşte a fi un  eveniment important în viaţa comunităţii braşovene, un model de parteneriat  între membrii  societăţii  civile  şi instituţiile administrative.

dscn4165 dscn4170 dscn4172 dscn4185 dscn4187 dscn4227 dscn4230 dscn4234 liderii-de-maine-16 liderii-de-maine-25 liderii-de-maine-37 liderii-de-maine-41 liderii-de-maine-48 liderii-de-maine-50

Despre AFAFCI

Organizația este continuatoarea Asociaţiei Femeilor Manager din Braşov, având o experienţă de 19 ani în proiecte comunitare, atât ca organizator cât şi ca partener.

Unul dintre cele mai de succes proiecte este „Femina Vip Braşov”. Proiectul s-a desfăşurat de-a lungul a cinci ediţii, la care au participat 352 de doamne din comunitatea braşoveană. Proiectul „Femina Vip“ a fost recunoscut şi la nivel european, fiind menţionat într-un studiu de caz al Comisiei Europene publicat în anul 2010. Ideea a fost preluată de Asociaţia Femeilor de Afaceri din Serbia, care a realizat o variantă a acestui proiect.

În anul 2011, Center for International Private Enterprise (CIPE) a lansat CIPE Leading Practices Contest, un concurs internaţional care a avut scopul de a recunoaşte bunele practici din sectorul privat în domeniul reformei democratice şi de piaţă. AFAFCI s-a înscris cu două proiecte/practici: „Femina Vip” şi „Firmele de Exerciţiu”. Proiectul „Femina Vip” a fost selecţionat ca o practică de referinţă şi apare publicat în baza de cunoştinţe CIPE, care cuprinde practici inovatoare şi eficiente în reformele democratice şi de piaţă. Scopul acestei baze de cunoştinţe este acela de a promova la nivel internaţional aceste iniţiative şi de a stimula replicarea ideilor eficiente.