Primarul George Scripcaru nu poate sta departe de... Primăria Brașov. Mai vrea o dată...

Zvonurile potrivit cărora primarul George Scripcaru adună semnături pentru a candida pentru a patra oară la această funcție s-au concretizat duminică, 24 aprilie 2016 (a doua zi după onomastica sa), la orele 11.30. El s-a prezentat la Biroul Electoral Municipal (BEM) Brașov și a depus actele pentru un nou mandat, de această dată ca independent, deși a negat, în repetate rânduri în ultimele luni, că și-ar mai dori să rămână în fruntea urbei.
Potrivit Legii electorale, ar fi fost suficiente 2.501 semnături pentru a se înregistra oficial în cursa electorală, dar Scripcaru a prezentat o listă mult mai lungă, cu aproximativ 9.500 de semnături, care vor fi verificate până luni, după cum am fost informați de purtătorul de cuvânt al BEM, Claudiu Sandu.
După cum mi-au spus sâmbătă câțiva vânzători într-o piață, unde probabil s-a dus să ia pulsul națiunii, întrebat fiind dacă va mai candida, auzindu-se și câteva voci că-l vor susține, primarul Scripcaru a replicat: „Familia mea nu mai vrea ca eu să candidez. Dar, eu mă mai gândesc…”
Și s-a gândit!… vom vedea în perioada următoare cât de bun sfetnic i-a fost noaptea trecută…
Surpriză și nu prea
Pentru contracandidați, această mișcare a edilului șef nu este chiar o surpriză, având în vedere că aproape toate partidele interesate să preia Primăria au luat în calcul această posibilitate atunci când au desemnat un candidat pentru funcția de primar al Brașovului, cu speranța că va fi unul redutabil.
Astfel, liberalii (din rândul cărora provine și Scripcaru) l-au numit pe Adrian Gabor drept candidat potrivit, iar social-democrații, după un întreg scandal în interiorul partidului, l-au scos „la luptă” pe Răzvan Popa, lăsându-l pe Cătălin Leonte să se descurce singur în cursă, ca independent.
„Bătălia va fi dură, nu ne-am pus problema că vom avea o campanie uşoară. Scripcaru nu va dori să plece de la butoane cu uşurinţă”, a declarat Răzvan Popa, săptămâna trecută, la conferința de presă susținută la sediul PSD Brașov.
În 10 aprilie, când au venit la Brașov să-și susțină candidații locali cu ocazia lansării, co-președinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga au declarat că mizează pe candidatul acestei formațiuni politice, Adrian Gabor, pentru funcția de primar al Brașovului și că se așteaptă la obținerea unui rezultat bun, „chiar dacă primarul George Scripcaru va candida ca independent”.
Mai mult, Alina Gorghiu a completat că în cazul unei candidaturi independente a lui Scripcaru, votul pentru acesta nu va exclude votul politic al brașovenilor către PNL, pentru că Scripcaru ar fi „un liberal pursânge”: „Eu am o convingere de neclintit și sunt sigură de ceea ce vă spun, că domnul Scripcaru, în cazul unei eventuale candidaturi, va susține echipa PNL, indiferent de pe ce poziție va candida. Eu nu cred că sufletul domniei sale va putea fi în altă parte decât de echipa PNL. Asta nu înseamnă că noi nu o să ne batem cu toate șansele pentru a câștiga municipiul cu candidatul nostru Adrian Gabor, validat de Biroul Politic Național”.
12 contracandidați
În această campanie electorală, care demarează oficial în 6 mai, George Scripcaru îi va avea contracandidați, pe lângă cei trei amintiți anterior, și pe Florian Staicu (independent), Cristian Macedonschi (Forumul German), Ovidiu Grădinar (PND), Ioan Dumitru Dumitrescu (independent cu susținere UNPR), Adrian Atomei (ALDE), Mihai Costel (PMP), Mariana Sebeni (PER), Cornel Comșa (independent), Mihai Sturzu (independent).
Amintim că alegerile locale 2016 se vor desfășura după reguli noi. Astfel, primarii vor fi aleși într-un singur tur, iar cei care vor candida trebuie să depună o listă cu semnăturile a minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1.000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.
De ce independent?
George Scripcaru, unul dintre cei care au susținut fuziunea PNL-PDL și nu alianța, nu putea candida pe listele liberalilor din cauza problemeleor pe care le are cu justiția. În 16 februarie 2016, Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, alături de alte 11 persoane, de procurorii anticorupție din Brașov, pentru mai multe infracțiuni, printre care și luare de mită. În boxa acuzaților stau și alți funcționari publici din Primărie, printre care viceprimarul Adina Durbacă.
George Scripcaru este primar al municipiului Braşov din anul 2004. Este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea de Vest Timişoara. S-a înscris în Partidul Democrat în 1992, iar în perioada 1994-2000 a fost preşedinte al organizaţiei judeţene de tineret. Din 1996 până în anul 2000 a fost consilier în Consiliul Local Braşov. Din anul 2001 până în 2014, Scripcaru a fost preşedinte al organizaţiei judeţene Braşov a PDL şi vicepreşedinte al PDL la nivel naţional.
În 1998 a fost ales Preşedinte APR Braşov, iar în perioada 2000-2004 a deținut funcția de viceprimar al municipiului Braşov. În 2004 a fost ales Primar al municipiului Braşov, preluând ștafeta de la fostul primarul Ioan Ghişe, contracandidatul său în al doilea tur de scrutin de la acea vreme.
A acționat pe ascuns
Vestea că George Scripcaru s-a înscris, totuși, la Biroul Electoral Municipal ca independent, intrând astfel în cursa pentru un nou mandat de primar al Brașovului, consilierul local Răzvan Popa, fost viceprimar și actual candidat la funcția de edil șef, a reacționat dur:
„Candidatura domnului George Scripcaru este un act de iresponsabilitate, care poate menţine Braşovul într-un blocaj şi un haos. A demonstrat şi de această dată că a acţionat pe ascuns. Din cauza faptului că asupra domniei sale şi a unei părţi din executiv planează fapte de corupţie, de luare de mită, în condiţiile în care are o serie de restricţii impuse de Justiţie, iar oraşul a pierdut două titluri importante de Capitală Culturală Europeană şi de oraş gazdă al Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret tot din cauza faptului că organismele internaţionale şi-au manifestat reticenţa faţă de credibilitatea acestui executiv, precum şi faptul că investitorii mari manifestă lipsă de încrederea tocmai din aceste cauze, cred că George Scripcaru trebuia să îşi asume retragerea. Nu pot să nu mă întreb dacă domnul Scripcaru nu candidează doar pentru a-şi apăra grupurile de interese, afaceriştii care l-au susţinut până acum. Toţi ştiu că fără George Scripcaru jocurile lor şi supremaţia asupra Braşovului se vor încheia. Trebuie să facem o nouă politică, cinstită şi corectă faţă de oameni, iar Braşovul să aibă parte începând din luna iunie de un primar integru şi apropiat de comunitate”.