Vreau demnitate și respect în România!

Lista candidaților ALDE Brașov pentru Senat este deschisă de brașoveanca Laura Bratosin, de șase ani director la Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru. De-a lungul timpului a mai lucrat ca organ de control la Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Brașov și în industria alimentară.
Laura Bratosin are 43 de ani, este căsătorită și are doi copii. Gândirea pozitivă și spiritul de echipă au făcut-o să aibă convingerea că orice punte, oricât de firavă ar fi, poate fi consolidată, astfel încât să susțină noi construcții. Acum, societatea românească pare să fie acea punte care are nevoie de consolidare.
Sloganul care o definește: „Demnitate și respect în România”.
– De ce în politică?
Fac politică pentru că doar implicându-ne în actul decizional cred că putem schimba ceva, pentru că sunt un om de acțiune, care face ca lucrurile să se întâmple, pentru că nu cred în promisiuni nerespectate și pentru că nu promit nimic din ceea ce nu știu sigur că pot face.
– Cea mai plăcută aminire din copilărie?
Am multe amintiri plăcute din copilărie. Am doi părinți minunați, am fost unicul lor copil și am primit tot ce au putut să-mi dea și, mai presus de toate, am primit o educație pentru care trebuie să le mulțumesc. M-au învățat să fiu om, să fiu „de omenie”.
– Urban sau rural? Ce zonă ar trebui mai mult dezvoltată?
Rural, precis. E mare nevoie să ne amintim că „veșnicia s-a născut la sat”, că suntem toți niște fii de țărani, că satul a rămas pe loc, că are nevoie, satul, de noi.
– Cum arată România ideală în viziunea dumneavoastră?
Cum arată? Cu oameni frumoși, așa trebuie să arate. Și acei oameni există, sunt printre noi, sunt prietenii noștri buni, trebuie doar să-i convingem să se implice mai mult. Atât.
– Ce ar trebui să ne influențeze în luarea unei decizii de vot?
O analiza corectă a valorii oamenilor care fac partidul sau lista cu candidați, a proiectelor pe care aceștia le au sau nu le au. De fapt, listele partidelor sunt despre oameni și faptele lor.
– Ce este urât/frumos în societatea de astăzi?
Ce e frumos? Oamenii sunt liberi, își pot spune părerea, pot fi ascultați, există pârghii necesare. Ce e urât? Ne-am ostilizat, suntem prea individualiști, am uitat să ne pese.
– Cât de importantă este Biserica în viața societății?
Foarte importantă. Nu sunt o practicantă, dar respect Biserica și ceea ce reprezintă, așa cum m-au învățat bunicii mei. Când eram copil mă îmbrăcau „de duminică” și mergeam la biserică. Acum nu am timp mereu, dar mă rog des. Bunicul a fost cantor și împreună cu bunica erau oameni cu frică de Dumnezeu și cu mult bun-simț și respect. Așa am crescut!
– Putem vorbi despre egalitate între femei și bărbați, în societate, în politică, în afaceri?
Cred că suntem egali dacă noi credem că suntem egali. În familie putem vorbi de egalitate dacă ambii parteneri discută de pe picior de egalitate, în afaceri sunt multe exemple de femei care au demonstrat, în politică… este mai greu, dar nu imposibil…
– Există bariere sociale peste care nu ar trebui să trecem?
Există, dar am credința că le vom depăși totuși, poate nu așa de repede precum doresc analiștii. Suntem un popor tradiționalist, doar perseverând vom reuși. Poate voi fi un bun exemplu, dacă reușesc să conving brașovenii să mă voteze. Cine știe? Vom afla pe 11 decembrie 2016!
– Ce înseamnă o femeie puternică?
O femeie este puternică atunci când crede în ea, în forțele ei, când este sprijinită, când este apreciată. Puterea nu stă în funcții sau onoruri, puterea stă în a face lucruri în care crezi, pe care le faci cu plăcere. Puterea este în fiecare dintre noi, trebuie doar să găsim calea…
– Ce schimbări credeți că ar fi necesare în România?
Societatea în ansamblul ei se schimbă în permanență, mentalitatea oamenilor se schimbă de la o generație la alta, dar avem parte și de o constanță, indiferent de timpurile pe care le traversăm. Cu toții dorim să trăim cu demnitate și să fim respectați pentru ceea ce suntem. Dar pentru a obține această stare de confort trebuie să facem la rândul nostru, ca indivizi, apoi ca societate, eforturi susținute.
La acest moment, este necesară o reformă a sistemului românesc în ansambul lui, dacă ne raportăm la definiția reformei ca transformare politică, economică, socială, cu caracter limitat sau de structură pentru a realiza un progres. Ca parlamentar, vreau să iau parte la realizarea acestei reforme, prin câteva proiecte care să ducă cel puțin la reformarea educației, economiei, sănătății și asistenței sociale.
De altfel, nimeni nu are dreptul să spună că poate conduce singur țara spre culmile bunăstării, pentru că ar fi o mare minciună. Doar prin idei bine definite, programe bine conturate, cu proiecte inițiate și completate de ceilalți colegi parlamentari de bună credință, se poate ajunge la idealul românesc.
În ceea ce mă privește, mi-aș dori ca românii să-și poată crește copiii fără să fie nevoiți să mai plece în țări străine, lăsându-și pruncii în grija rudelor. Dar pentru asta ar trebui mai întâi să ajutăm IMM-urile, categoria care, în orice țară cu o economie sănătoasă, asigură veniturile unui procent semnificativ al populației. Urmând acest raționament, mi-aș dori ca educația școlară să o includă pe cea antreprenorială încă din primii ani de școală, astfel încât atunci când își încheie studiile, tinerii să aibă curajul să-și deschidă propriile afaceri, cât de mici, dar care să le ofere independență și stabilitate financiară. Și, nu în ultimul rând, îmi doresc ca reforma în sănătate să includă programe de asistență socială pentru vârstnici, să își ducă bătrânețea cu demnitate și să nu fie o povară pentru familiile lor. Trebuie să ne gândim serios la bunici, pentru că populația este tot mai îmbătrânită și afectată de boli precum demența și Alzheimer, care distrug calitatea vieții lor, dar și pe a celor apropiați.
Pe scurt, ca senator voi lupta pentru demnitate și respect în România!
Candidata ALDE Brașov la Senat este caracterizată de copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu astfel: „Mă bucur că Laura Bratosin este alături de noi și candidează pe lista ALDE la alegerile parlamentare, pentru că ceea ce mi-am dorit este să avem oameni care prin competența profesională să îi recomande în fața cetățenilor, să le câștigăm încrederea prin performanța pe care au demonstrat-o în decursul carierei lor profesionale. Am convingerea că o țară trebuie condusă cu oameni care au onestitate, dar și competență. Văd că astăzi se discută foate mult despre reforma clasei politice. Asta înseamnă nu numai oameni noi, ci și oameni cu competență. Laura Bratosin are și ceva în plus, pentru că este un om care are și cunoștințe politice, un om care a lucrat și în administrație, deci nu va fi ca un începător căruia îi vor trebui luni și luni de zile să învețe cum funcționează sistemul. Laura Bratosin este din Brașov, are experiență și în domeniul medical, a lucrat efectiv în acest domeniu. Cred că sunt mulți pacienți care au avut posibilitatea să o cunoască și care pot depune mărturie ca și mine despre calitățile ei de om și ca profesionist”.